Echilibru și armonie când avem copii?

Ceainăria Mămicilor și Educatie.inmures.ro, cu sprijinul REEA, vă invită la 'Educație empatică', cel de-al treilea eveniment din seria de conferințe de parenting ce se vor desfășura sub numele 'Echilibru și armonie când avem copii?'.

Empatia este acea legătură profundă între doi oameni, acea conexiune ce permite unei persoane să perceapă sentimentele şi nevoile celuilalt, şi nu doar pe cele proprii. Empatia între părinte şi copil este cea care deschide căile comunicării, asigură o relaţie armonioasă şi ajută la soluţionarea mai uşoară a conflictelor.

Copilul are nevoie să simtă că părintele este empatic, că îl înţelege, că îl ascultă și că îl apreciază. Empatia este o aptitudine de comunicare pe care o putem exersa fiecare şi o putem îmbunătăţi prin practică. În relaţia afectivă părinte-copil, empatia trebuie dezvoltată şi perfecţionată, pentru că este atât de uşor ca părintele să blocheze fără să vrea comunicarea și să îşi îndepărteze copilul.

Metoda Comunicării Nonviolente (CNV) stă la baza educației empatice și a fost concepută şi dezvoltată de doctorul în psihologie Marshall B. Rosenberg. Este un mod de interacţiune care ne ajută să creăm relaţii bazate pe compasiune şi respect reciproc şi să rezolvăm conflictele în mod paşnic, în beneficiul tuturor.

Pe parcursul acestei conferințe, veți explora moduri în care le puteți da celor mici o educaţie bazată pe valori şi veți descoperi cum se poate susţine un mediu de siguranţă şi creativitate printr-o atitudine empatică – un mediu în care copiii învaţă şi contribuie de drag, şi unde nu există pedepse sau recompense.

Loc de desfăşurare

Evenimentul va avea loc în data de 28 Februarie 2015, între orele 10:00 și 14:00, la Hotelul Grand, situat în centrul municipiului Tîrgu-Mureș, în Piața Victoriei, numerele 28-30.

De ce să participi:

Evenimentul se adresează în egală măsură părinţilor în devenire, proaspeţilor părinţi, părinților cu unul sau mai mulți copii, familiilor cu şcolari şi preşcolari şi, nu în ultimul rând, bunicilor, bonelor şi cadrelor didactice din şcolile elementare şi grădiniţe.

Participând la conferință, vei afla despre:

  • elementele de limbaj şi gândire care blochează comunicarea
  • cunoașterea de sine, calea către parenting conștient
  • principiile de bază şi cei patru paşi ai Comunicării Nonviolente
  • valoarea empatiei în relationarea cu copiii, apreciere, interes, respect, sinceritate
  • identificarea nevoilor copiilor, indiferent de modul în care aceştia se exprimă
  • capcanele pedepselor şi ale recompenselor
  • cum ne ajută Comunicarea Nonviolentă în situaţii dificile, conflicte, blocaje de comunicare
  • cum putem trasa limite în relaţia cu copiii, fără a recurge la “nu e voie”?
  • cum putem transforma un “nu” într-o oportunitate de conectare?

 

Participanţii vor pleca cu un bagaj de cunoştinţe şi tehnici ce le va permite să insufle o atitudine pozitivă şi copiilor lor. Împreună putem dărui societății o viitoare generație mai sigură pe sine și mai armonioasă!

 

PROGRAM

09:30 – 10:00 – Înregistrare participanţi
10:00 – 10:10 – Discurs de început al moderatorului – Simina Cota

Partea I
10:10 – 10:15 – Moderator: prezentare Monica Reu
10:15 – 12:00 - Discurs Monica Reu - 1h45min
12:00 – 12:15 – Sesiune de întrebări şi răspunsuri – 15 min
12:15 – 12.30– Pauză de cafea

Partea II

12:30 – 12:35– Prezentare sponsori, parteneri media – Simina Cota
12.35 – 13.45– Discurs Monica Reu
13.45 – 13.55 – Sesiune de întrebări şi răspunsuri
13.55– 14:00 – Discurs de final al moderatorului – Simina Cota

 

SPEAKER

Monica Reu este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei pentru Comunicare Non-Violenţă şi primul trainer român certificat de Center for Nonviolent Communication. Este formator CNFPA şi organizează şi conduce workshop-uri de CNV din anul 2004, împărtăşind metoda în cursuri deschise, grupuri de practică, tabere de familie, şcoli şi instituţii. Pasiunea ei este sprijinirea dascălilor, a părinţilor şi a cuplurilor în implementarea acestui model de comunicare în viaţa de zi cu zi.

La începutul anului 2010 a dat naştere celui mai transformator program de dezvoltare personală – fiica ei, Emma. La jumătatea aceluiaş an, a demarat programul “Educaţie empatică – CNV pentru părinţi”, din dorinţa de a împărtăşi părinţilor modul în care Comunicarea Nonviolenţă ajută la crearea şi consolidarea unei relaţii bazate pe încredere, respect şi empatie, şi poate aduce mai multă bucurie şi armonie în viaţa de familie. Până în momentul de faţă, cursul Educaţie Empatică s-a bucurat de succes în Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov, Piatra Neamţ, Constanţa şi… Bruxelles.

O prelungire firească a acestui proiect a reprezentat-o cursul “Educaţie Empatică în şcoală şi grădiniţă”, ce a fost susţinut până acum la Transylvania College în Cluj Napoca şi la Casa Montessori din Bucureşti.

Monica este colaborator permanent al emisiunii TV Totul despre Mame şi, alături de trei dragi prietene (Oltea Tudose, Otilia Mantelers şi Claudia Necula) este fondator al conceptului Părinte Conştient.

 

Partener strategic: Smart Love by Ceumed

Sponsori: BB Image, Geomag, Bioeel, Egreta, Casa Muresana

Parteneri media: LitArt, Medfarm, DaReghin, Marosvasarhelyi info, Gliga TV, Promenada, Radio Romania Tg Mures, Știi TV, Mac Mac Kids, Cutiuta fermecata.