Echilibru și armonie când avem copii? Despre ' Mindfulness pentru părinți'

Ceainăria Mămicilor și Educatie.inmures.ro, cu sprijinul REEA, vă invită la 'Mindfulness pentru părinți', cel de-al cincilea eveniment din seria de conferințe de parenting ce se vor desfășura sub numele ‘Echilibru și armonie când avem copii?’.

Invitații acestei ediții sunt: Adela Moraru, psiholog clinician, lector univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității “Dimitrie Cantemir” din Tîrgu-Mureș, și György Gáspár, psiholog clinician, psihoterapeut relațional şi preşedintele Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie.

Înțelepciunea este cunoaștere dobândită în principal prin experiență și presupune abilitatea de a găsi intuitiv rezolvări la diferite situații problematice. “Mintea înțeleaptă” este punctul de echilibru între mintea rațională (logică, analitică, centrată pe cunoașterea obiectivă a faptelor) și mintea emoțională (reactivă, impulsivă, aflată sub controlul emoțiilor intense). Cunoașterea și acțiunea exclusiv rațională în parenting este aridă, lipsită de empatie, un adevărat deșert emoțional. Pe de altă parte, emoționalitatea excesivă conduce adesea la măsuri de disciplinare severe sau umilitoare, la acte iraționale pe care le regretăm mai târziu.

A fi cu mintea în inimă înseamnă, în relația părinte-copil, a vedea dincolo de problema de comportament, a reflecta cu calm și compasiune asupra nevoilor copilului, a stabili limite privind comportamentul acceptabil, păstrând permanent acea conectare emoțională care îl face să se simtă iubit și în siguranță în orice situație.

Cel mai mare dar pe care-l putem face copiilor este “prezența” noastră conștientă, ne spun în cor miile de cercetări desfășurate la nivel internațional. Însă, majoritatea părinților din zilele noastre au fost furați de locul lor de muncă, de provocările vieții, de zgomotele trecutului sau de îngrijorările viitorului. Astfel, avem nevoie să ne (re)întoarcem la noi, la copii, la familie, iar mindfulness este o practică potrivită în acest sens. Cînd suntem mindful, trăim în momentul de acum și aici, suntem conștienți de propriile gânduri și emoții, fiind de asemenea deschiși și față de trăirile copiilor noștri – fără judecată critică.

Loc de desfăşurare

Evenimentul va avea loc în data de 16 mai 2015, între orele 10:00 și 14:00, la Hotelul Grand, situat în centrul municipiului Tîrgu-Mureș, în Piața Victoriei, numerele 28-30.

 

De ce să participi:

Evenimentul se adresează în egală măsură părinţilor în devenire, proaspeţilor părinţi, părinților cu unul sau mai mulți copii, familiilor cu şcolari şi preşcolari şi, nu în ultimul rând, bunicilor, bonelor şi cadrelor didactice din şcolile elementare şi grădiniţe.

Participând la prima parte a conferinţei, vom descoperi împreună şi vom împărtăşi experienţe privind:

  • Resursele interioare ale fiecărui părinte în relaţia cu propriul copil;
  • Valorile personale şi moduri de a le cultiva la copii;
  • Stilul parental personal în gestionarea emoţiilor copiilor;
  • Cultivarea şi beneficiile emoţiilor complexe: recunoştinţa şi compasiunea;
  • Disciplinarea cu compasiune: conectare, apoi corectare.

 

Principalele beneficii ale practicii mindfulness în parentaj le vom descoperi în a doua parte a conferinţei:

  • O mai bună conştientizare a reacţiilor automate;
  • Creşterea abilităţilor de răspuns matur la situaţiile de stres în interacţiunea cu copilul;
  • Îmbunătăţirea capacităţii de conectare la sine şi la copil;
  • Echilibrarea nivelului emoţional la copii şi părinţi şi atingerea stării de bine;
  • Dezvoltarea şi menţinerea unor relaţii sănătoase la nivel de familie şi cuplu.

Participanţii vor pleca cu un bagaj de cunoştinţe şi tehnici ce le va permite să insufle o atitudine pozitivă şi copiilor lor. Împreună putem dărui societății o viitoare generație mai sigură pe sine și mai armonioasă!

 

PROGRAM

09:30 – 10:00 – Înregistrare participanţi
10:00 – 10:10 – Discurs de început al moderatorului – Simina Cota

Partea I – Cu mintea în inimă: calea părintelui înțelept

10:10 – 10:15 – Moderator: prezentare Adela Moraru 
10:15 – 11:15 – Adela Moraru – 'Cu mintea în inimă' 
11:15 – 11:30 – Sesiune de întrebări şi răspunsuri 
11:30 – 11:45 – Pauză de cafea 

Partea II – Mindful parenting – să le redăm copiilor părinții!

11:45 – 11:55 – Prezentare sponsori, parteneri media
11:55 – 12:00 – Moderator: prezentare György Gáspár 
12:00 – 13:30 – György Gáspár – 'Mindfulness pentru părinţi. Cum readucem armonia în relaţia părinte - copil'
13:30 – 13:55 – Sesiune de întrebări şi răspunsuri
13:55 – 14:00 – Discurs de final al moderatorului – Simina Cota

 

Speakeri

Adela Moraru

Adela Moraru este lector univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității “Dimitrie Cantemir” din Tîrgu-Mureș și psiholog clinician la Organizația Salvați Copiii filiala Mureș. Este formator acreditat în Triple P – Posititive Parenting Program și conduce de peste 5 ani cursuri gratuite de educație parentală pentru părinți cu copii având vârste între 2-12 ani. Triple P este un program cu recunoaștere internațională, dezvoltat de Universitatea Queensland din Australia, bazat pe dovezi științifice, având peste 20 de ani de cercetare privind eficiența și derulat în peste 18 țări din întreaga lume.

 

György Gáspár

Psiholog clinician și psihoterapeut, György Gáspár este licențiat în psihologie la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, deține formare de lungă durată în Hipnoterapia Ericksoniană, Terapia de Familie și Psihoterapia Integrativă. A finalizat diferite cursuri de specializare în intervenţii cognitiv-comportamentale, este membru al Colegiului Psihologilor din România și al Asociației Psihologilor din România și președinte al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Abordarea sa psihoterapeutică are la bază teoria multinivelară cu privire la conceptualizarea fucționarii ființei umane. Dificultățile și resursele sunt rezultatul corelației dintre mai multe nivele, precum cel biologic, emoțional, cognitiv, comportamental, spiritual și variatele sisteme ale nivelului contextual (familie, cuplu, semeni, societate etc).

 

Partener strategic: Smart Love by Ceumed

Sponsori: BB Image, Geomag, Bioeel, Eye View, Oriflame, Biobazar

Parteneri media: DaReghin, Gliga TV, Promenada, Radio Romania Tg Mures, Știi TV